Size ergenlik yaşındaki çocuğunuzun aklından geçenler sorulsa muhtemelen yanıtınız kısa olur: ‘Ne olacak; boş şeyler!’. Acaba onların dünyasında neler oluyor?
Ergenlik, çocukluk çağı ile yetişkinlik çağı arasındaki geçiş dönemi olarak ifade edilir. Diğer bir deyişle “yetişkinliğe ilk adım” evresidir. Genel olarak 12-20 yaş arası ergenlik dönemi olarak adlandırılır. Ergenlik döneminin kendine özgü birçok problemi ve zorlukları vardır.
Çocuğunuzun ergen terapisine ihtiyacı olup olmadığını anlamak için , belirli bir sosyal alandaki işlev kaybına dikkat etmeliyiz. Örneğin;
- Okulda ve evde görevlerini yerine getirmekte zorlanıyorsa
- Yeni arkadaşlıklar edinmekte zorlanıyorsa
- Otorite figürüne karşı saygı beslemekte zorlanıyorsa
- Aile üyeleri ile sık sık çatışma içerisine giriyorsa
- Suç içeren aktivitelere ilgisi arttıysa
- İntihar düşünceleri varsa…
Anne ya da baba olarak, çocuğunuzun yukarıda bahsettiğimiz davranışlarına kaderci bir açıdan da yaklaşabilir, nedenleri genetik kodlamaya da bağlayabilir ve bunu kabullenmek dışında fazla bir şey olmadığına da inanabilirsiniz. Fakat, çocukların davranışlarının bir kısmının doğalarından kaynaklandığı inkar edilemez bir gerçek olsa bile , bir o kadarının da çevresel unsurlarla şekillendiği bir gerçektir. Bu gibi sorunların zamana bırakılması, tedavi edilmemesi ciddi kronik problemlerin gelişmesine ve bu sorunların yetişkinlik dönemine taşınmasına neden olabilmektedir.
Bu nedenle ergen çocuğunuzun terapiye ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden bir uzmandan destek alabilirsiniz.